transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania

Categorii

Linkuri externe

Cum au evoluat economiile romanilor in ultimii 5 ani

Cum au evoluat economiile romanilor in ultimii 5 ani

Potrivit datelor publice oferite de Banca Nationala a Romaniei, soldul depozitelor in lei ale populatiei a avansat in ultimii cinci ani cu mai mult de 50%, de la 86,2 miliarde lei pana la 131,1 miliarde lei. Asadar, tendinta de economisire este evidenta. Acest lucru se intampla desi s-au inregistrat cresteri si pe alte segmente - de exemplu in piata imobiliara (unde avansul constructiilor este impresionant) si in sectorul de investitii financiare - fonduri de investitii, obligatiuni, fonduri de pensii si asigurari cu componenta investitionala.

 

In paralel, pe langa depozitele in lei, au crescut si mai puternic depozitele in valuta: avans de peste 75% in ultimii 5 ani, de la 52 miliarde lei, la 91,3 miliarde lei. Si asta in ciuda dobanzilor extrem de mici propuse de banci pentru depozitele in euro si dolari americani! De altfel, probabil asa se si explica dobanzile apropiate de 0% ale bancilor: au suficient de mult cash in valuta si oricum cele mai multe finantari de retail se fac in lei.

 

De ce economisesc romanii in valuta, in ciuda dobanzilor extrem de mici la depozite bancare in euro si dolari? Analizand evolutiile valutare de pe bnr-cursvalutar, se poate observa ca leul are o tendinta de depreciere... mai mereu. Astfel, pe termen lung, cele mai multe persoane considera ca este mai rentabil sa economisesti in euro sau dolari americani, avand cel putin certitudinea valorilor respective. In lei, chiar si cu dobanda de 3-4%, exista un risc mai mare cu privire la depreciere. Cei care au nevoie de schimb valutar pot consulta online si aplicatia de convertor valutar.

 

In prezent, foarte multe costuri ale vietii in Romania au referinta la euro si dolar, mai mult sau mai putin explicit. In cazul proprietatilor imobiliare, a masinilor si chiar a abonamentelor de telefonie mobila, preturile sunt in mod vizibil exprimate mereu in euro. In cazul altor produse si servicii (aici putem include utilitatile si alimentele), importatorii, distribuitorii, retailerii si chiar producatorii isi ajusteaza preturile in functie de cursul valutar leu - euro sau leu - dolar care poate fi urmarit oricand online pe curs-valutarbnr.

 

In anul 2020, cei mai multi analisti financiari vad cursul euro - leu la peste 4,80, ba chiar la 4,90. Asadar, pragul psihologic de 5 nu este mult prea departe. Deja multi romani socotesc aproximativ cursul euro - leu la aceasta valoare. Mult mai putin predictibil este cursul dolar - leu, pentru ca acesta depinde atat de cursul euro - dolar, cat si de cursul euro - leu, fiind realizat automat in functie de cele 2 cotatii valutare.

Cititi mai multe articole din arhiva Play News