transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania

Categorii

Linkuri externe

Copiii - foarte vulnerabili in fata dependentei de gadgeturi

Copiii - foarte vulnerabili in fata dependentei de gadgeturi

Lumea moderna vine cu problemele ei... una dintre cele mai actuale probleme inclusiv in societatea romaneasca este dependenta de computere si gadgeturi in general - tablete, telefoane, laptopuri, desktopuri... Practic, se poate vorbi despre dependenta de ecrane si aici se poate include si TV-ul, chiar daca este o forma mai putin puternica datorita lipsei interactivitatii.

Dependenta de astfel de dispozitive poate sa apara la varste fragede. Copiii si adolescentii sunt cei mai vulnerabili. Cum se manifesta? Este tot mai intalnit cazul in care copilul prefera sa ramana in casa, in loc sa iasa la intalniri cu prietenii. Daca este adolescent, cel mai probabil petrece tot mai putin timp cu familia, alege sa sara peste mese pentru a avea mai mult timp sa se joace la calculator. Copilul cu astfel de probleme de dependenta nu se mai poate concentra la lectii, adoarme cu mare greutate si are un somn agitat.

Cu ajutorul unui psiholog, din fericire exista tratament pentru aceste probleme, dar important este sa se actioneze cat mai rapid, de la primele semne ale aparitiei dependentei de calculator. In caz contrar, efectele pot merge pana la depresie, anxietate, tulburari de comportament (agresivitate fata de colegi, profesori, familie), incapacitatea de a se adapta si de a socializa, dureri de cap, probleme de vedere, tulburari alimentare, ameteli, obezitate, probleme ale coloanei vertebrale, ale muschilor, ale articulatiilor si ale oaselor, cosmaruri, crize de epilepsie (epilepsia fotosenzitiva este cauzata de imaginile luminoase foarte rapide care trec prin fata ochilor), dupa cum se precizeaza intr-un material semnat de psihologul Camelia Dracsineanu din Bucuresti.

Demn de precizat este ca persoanele dependente de calculator se simt tot timpul nelinistite, nesigure, nerabdatoare, iritabile, intr-o permanenta stare de agitatie. Cu dependenta de calculator nu este de glumit, deci problema trebuie tratata cu seriozitate. Daca in cazul adultilor se poate spune ca acestia pot in general sa constientizeze mai bine o asemenea probleme si sa-si limiteze timpul petrecut in fata dispozitivelor IT&C, la copii problema poate scapa rapid de sub control.

Exista pe internet tot mai multe prezentari de asemenea cazuri, precum si materiale si reportaje exact pe acest subiect. In Romania, tehnologia este tot mai avansata in IT si telecom, iar gadgeturile sunt la indemana copiilor inca de la varste de doar cativa ani. Asadar, expunerea copiilor este maxima, iar posibilitatea de aparitie a problemelor nu trebuie ignorata.

Cititi mai multe articole din arhiva Play News